miercuri, 18 februarie 2015

Primul pas

   E greu sa incepi. Iti faci o idee, o conturezi, vrei sa o aplici dar te temi. Teama e cel mai mare dusman al nostru. Teama de ce gandesc ceilalti, teama de esec, teama de a fi dezaprobat.

   Traim intr-o lume cu alti 6 miliarde de oameni. Si fiecare dintre noi vrea sa reuseasca, sa iasa in evidenta, sa fie mai bun decat cel de langa el. Potential exista in fiecare dintre noi, oportunitatile sunt la fiecare colt si totusi nu toata lumea le vede. 
Nu pot sa nu ma gandesc la o perioada pe care eu nu am trait-o dar de care am auzit destule de la cei care au trait-o si anume perioada marelui partid PCR, supranumit in acele timpuri Pile-Cunostinte-Relatii ale carui traditii au ramas inradacinate adanc in mintea romanilor. 
   Folosim aceste traditii pentru a nu accepta ca noi suntem cei care gresesc. Asa suntem noi, gasim scuze pentru orice. Ratam oportunitati din propia vina si gasim scuze. Si atunci cand cineva de langa noi reuseste o face bineinteles pentru ca are Pile-Cunostinte-Relatii. Nu pentru ca acel om a muncit, nu pentru ca merita.
   Toti vrem ceva, nu toti stim exact ce, dar sigur ceva vrem. Poate fi vorba de ceva material, sentimental sau ceva legat de cariera, clar e ca vrem CEVA sa se intample in aceste directii in asa fel ca noi sa obtinem lucrurile pe care ni le dorim si daca se poate cu un efort limitat din partea noastra. De multe ori ne dorim prea multe lucruri. 

PRIMUL PAS

   Gandeste-te la ceva ce vrei cu adevarat si ai grija ca acel ceva sa-ti aduca fericire.
Inlatura toate celelalte ganduri si dorinte. Cand ai un singur scop te poti concentra mai usor asupra lui. 
   Invata de la ceilalti. Orice iti doresti sa faci, sigur sunt alti zeci de mii de oameni (revin la partea cu 6 miliarde de oameni pe planeta) care deja au facut si au imbratisat succesul in acest sens, deci de ce sa nu inveti de la ei? 
   Descopera care este drumul tau pas cu pas. Nu te grabeste nimeni. Daca pana acum nu ai facut nimic in acest sens, nu inseamna ca trebuie sa pornesti in forta cu capul inainte. 
   Accepta teama de esec. Un esec nu te poate definii. Thomas Edison zicea "Cea mai mare slabiciune a noastra este ca renuntam. Cea mai sigura cale pentru a reusi este ca mereu sa mai incerci inca o data". Intrebat despre inventia becului, acesta a zis "I have not failed. I’ve just found 10,000 ways that won’t work."("Nu am esuat. Doar am gasit 10.000 de moduri ce nu functioneaza").
   Fa primul pas spre ceea ce iti doresti. Acorda-ti timp in fiecare zi pentru ceea ce iti doresti. Nu renunta.

Un comentariu:

  1. Bravo, doamna Stoica! Nu stiam ca iti place sa scrii si, ghici ce? te mai si pricepi :D

    RăspundețiȘtergere